112

Koerden demonstreren in Rotterdam vanwege Turkse inval

In de Rotterdamse binnenstad houden Koerden een demonstratie tegen de Turkse inval, vorige maand, in het noorden van Syrië. Dat gebied was een autonome Koerdische regio. Door de militaire operatie zijn meer dan tweehonderd burgers omgekomen en 300.000 mensen op de vlucht geslagen.

Tussen de tweehonderd en driehonderd demonstranten verzamelden zich rond 14.00 uur op Plein 1940 in Rotterdam en trekken door het centrum. Er is veel politie op de been, met paarden, arrestatieteams en de Mobiele Eenheid (ME). Er zijn geen berichten over aanhoudingen.

Lees ook: Koerden demonstreren in Amsterdam tegen Turkse inval Syrië

Stokken in beslag genomen

De betoging begon een halfuurtje later omdat de politie niet wilde dat de actievoerders stokken meenamen waarmee ze hun geel-groen-rode vlaggen omhoog wilden houden. Na bezwaar van de Koerden werd besloten alleen pvc-buizen als vlaggenstok toe te staan; houten stokken werden in beslag genomen, net als een bord met daarop afbeeldingen van Adolf Hitler en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Bij een eerdere demonstratie van Koerden in Rotterdam, medio oktober, werden 23 mensen aangehouden, onder wie ook tegendemonstranten.

ANP