Sport

KNVB zet 'slimme' camera's in om racisme in stadions te bestrijden

Om racisme rondom Nederlandse voetbalwedstrijden tegen te gaan, worden ‘slimme’ camera’s ingezet. Voetbalbond KNVB noemt langere stadionverboden als mogelijkheid om racisten op de tribune harder aan te pakken. Dat hebben de KNVB en het kabinet donderdag afgesproken.

Aanleiding van de genomen maatregelen is het incident tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior van bijna twee weken geleden. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira was het slachtoffer van racistische spreekkoren en moest door zijn ploeggenoten tot bedaren worden gebracht. Het incident zorgde voor veel opschudding. Premier Mark Rutte zei direct dat hij samen met minister Grapperhaus van Justitie het gesprek met betrokkenen wilde aangaan.

Met de slimme camera’s moeten, ook door geluid op te vangen, raddraaiers sneller geïdentificeerd kunnen worden, zegt Bruins. Voor het amateurvoetbal denkt Bruins ook aan een financiële bijdrage, die uit zijn begroting komt. Voor het betaald voetbal is dat lastiger, omdat dat botst met Europese regels voor staatssteun.

App

Om het aantal incidenten in de toekomst te verminderen komt er ook een speciale app. Dat is een idee dat overkomt uit Engeland. Mensen die getuige zijn van racisme op een voetbalveld kunnen dat via de app melden, zei KNVB-directeur Eric Gudde. Ook verandert de voetbalbond zijn slogan. ‘Voetbal voor iedereen’ wordt ‘Ons voetbal voor iedereen’.

Het budget voor een bijbehorende campagne wordt verdubbeld, van 2,5 naar 5 ton.

‘We moeten dit samen doen’

Puntenaftrek, hogere boetes, een strakkere meldplicht, langere stadionverboden, deze opties zijn volgens Eric Gudde van de KNVB allemaal “aan de orde”. De plannen worden de komende weken uitgewerkt. Eind januari moet er een plan van aanpak liggen.

“We moeten dit samen doen”, zei Rutte die ook bij het gesprek was, evenals Grapperhaus. “Het is een taak voor de overheid, de KNVB en de samenleving”, benadrukte hij.

ANP