Misdaad

Politie opent klopjacht op ontsnapte pedoseksueel uit Pompekliniek Nijmegen

De politie is met een gespecialiseerd team op jacht naar een ontsnapte zedendelinquent. De tbs’er uit de Nijmeegse Pompekliniek ging er donderdag tijdens begeleid fietsverlof vandoor.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het gaat om een Barneveldse kindermisbruiker. Hij misbruikte in het verleden zes minderjarige meisjes. De pedoseksueel kreeg hiervoor in 2013 een celstraf en tbs met dwangverpleging.

Volgens de Pompestichting is de man ontsnapt in het buitengebied van Malden.

Pompestichting over ontsnappingen

Uit de Pompekliniek ontsnapte begin deze maand ook al een tbs’er. Het gespecialiseerde FAST-team van de politie wist de ontsnapte man toen binnen een paar uur weer op te pakken.

Volgens een woordvoerder doet de Pompestichting er alles aan om ontsnappingen te voorkomen maar is het niet volledig uit te sluiten. Verlof speelt een belangrijke rol in het veilig terugkeren in de samenleving. Volgens de woordvoerder wordt een verloftraject zeer zorgvuldig opgebouwd via vastgestelde procedures.

FAST-team jaagt op zwaarste criminelen

De politie heeft na de ontsnapping van de tbs’er het FAST-team ingezet. Dit rechercheteam houdt zich bezig met het opsporen van de zwaarste criminelen. Het gaat om mensen die veroordeeld zijn en minimaal een straf van 10 maanden moeten uitzitten. In de praktijk zijn dat vooral moordenaars, drugscriminelen en zedendelinquenten.

De leden van het FAST-team werken in burger en met onopvallende auto’s. Het team bestaat sinds 2015 en werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie.