Politiek

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

Luchtvaartmaatschappij KLM weigerde de Armeense asielkinderen Lili en Howick te vervoeren toen ze vorig jaar september Nederland zouden worden uitgezet. De rechter had tot de uitzetting besloten.

De Telegraaf schrijft dat de tickets van Lili en Howick op het laatste moment zijn geannuleerd. Dit zou blijken uit gegevens die de Inspectie van Justitie en Veiligheid heeft verstrekt.

Een directeur van KLM liet de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) de avond voor de geplande vlucht naar Armenië weten dat de tickets van de kinderen zouden worden geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij wilde Lili en Howick niet meenemen. De directeur-generaal Migratie van DT&V werd telefonisch te kennen gegeven dat de KLM ’niet mee wilde werken aan hun vertrek’.

Onrust rond Lili en Howick

De DT&V boekte na de mededeling een vlucht via een buitenlandse maatschappij. Rond de uitzetting ontstond volop politieke en maatschappelijke druk om de twee kinderen in Nederland te houden. In de nacht voor de uitzetting verdwenen Lili en Howick.

Lees meer: dit schreven we eerder over de zaak Lili en Howick

Uiteindelijk verleende staatssecretaris Harbers van Justitie de twee kinderen alsnog een verblijfsvergunning. Hun moeder woonde op dat moment weer in Armenië. Ze kreeg later toestemming om ook weer in Nederland te komen wonen.