Politiek

Politie sleept mensen weg bij klimaatblokkade Stadhouderskade in Amsterdam

De politie is begonnen met het wegslepen van klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion die sinds maandagochtend de Stadhouderskade in Amsterdam bezetten. De activisten hadden geen toestemming van burgemeester Femke Halsema om deze actie te voeren op deze plek.

De politie heeft de actievoerders gevraagd om te vertrekken. Dat doen ze niet. “We gaan pas weg als onze drie eisen worden ingewilligd”, laat een woordvoerder weten. De actievoerders willen dat de waarheid wordt verteld over het klimaat. De netto-uitstoot moet in 2025 op nul staan, en er moet een burgerraad worden opgezet om dit mogelijk te maken.

Een deel van de demonstranten is op de grond gaan zitten. De politie is vervolgens begonnen met het weghalen van de demonstranten. Dat gaat in een rustig tempo en kost veel tijd. Rond 15 uur maandagmiddag waren ruim 90 actievoerders aangehouden. In de ochtend schatte een politiewoordvoerder dat er 500 activisten de Stadhouderskade bezet hielden. Later liep het aantal demonstranten op naar 900. Verslaggever Pieter de Graag van Hart van Nederland was live bij de demonstratie aanwezig.

Illegale demonstratie

De Stadhouderskade is een belangrijke verkeersader in de hoofdstad. De groep wil voor onbepaalde tijd het fiets- en autoverkeer daar blokkeren. De gemeente heeft dat eerder verboden. Volgens burgemeester Halsema worden met de actie mensen getroffen die niet in staat zijn om de eisen van de actievoerders in te willigen. Daarnaast is de Stadhouderskade onder meer een belangrijke route voor ambulancediensten en andere hulpverleners.

Burgemeester Halsema heeft Extinction Rebellion toestemming gegeven om maandag wel actie te voeren op het Museumplein. De milieuactivisten willen echter een week op de Stadhouderskade blijven. Ze hebben zo’n vijftig tentjes opgezet, waarin ze kunnen overnachten. Ze dragen ook rugzakken bij zich met slaapmatjes daarin.

Activist Tiem van der Deurne leg uit waarom. “We zitten in een situatie die het vereist om de regels te verbreken. De Rijksoverheid moet nu echt naar ons luisteren. Zolang het kan blijven we hier, we hebben al tentjes opgezet.” Hij verwacht duizenden activisten.

‘Noodgeval’

De demonstranten zingen en laten onder meer teksten horen als ‘Climat Justice Now’. Ze dragen ook een groot spandoek en hebben bordjes bij zich met de tekst: Sorry dat we de weg blokkeren, maar dit is een noodgeval. Ook hangen er borden met de teksten: We zijn zo weer weg net als de aarde.

De politie heeft de omliggende straten bij de Stadhouderskade afgesloten.

Lees ook: Activisten verstoren vergadering Tweede Kamer en worden letterlijk weggesleept

De Nederlandse overheid doet volgens Extinction Rebellion niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crises. De groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en van daaruit meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen.

Internationale actie

De actie in Amsterdam maakt deel uit van wereldwijde protesten. Zo voerde Extinction Rebellion vorige week actie in Brussel. En maandag laat de groep van zich horen op verschillende plekken. Onder meer in Berlijn, Londen, het Nieuw-Zeelandse Wellington en het Australische Sydney zijn maandag acties voor aanpak van de milieuproblemen.

ANP/Redactie