Opmerkelijk

Keldergezin Ruinerwold: wat we tot nu toe weten

Er blijft nog veel onduidelijk omtrent het keldergezin in Ruinerwold. Zo is het nog niet helder wanneer het gezin uit de woning is gehaald en waarom ze daar überhaupt zaten. Verschillende media speculeren over de beweegredenen van het gezin. Zo wordt er gezegd dat ze aan het wachten waren tot het einde der tijden of dat ze een vreemde religie aanhangen, dit is beiden nog niet bevestigd.

Dinsdagochtend kwam het bericht naar buiten dat zes mensen door de politie uit de kelder van een woonboerderij in Ruinerwold zijn gehaald. Wanneer dit precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Het gaat om vijf meerderjarige kinderen, variërend in leeftijd van 18 tot 25 jaar, en hun vader. Een zesde kind sloeg zondag alarm bij de plaatselijke kroeg.

Verward en vermagerd

Tot twee keer klopte het zesde kind, een 25-jarige man, aan bij de kroeg. Bij de tweede keer ging kroegbaas Chris Westerbeek het gesprek met hem aan. Westerbeek laat weten dat de man ongeveer 1.80 meter is. Verder zag hij er verward en vermagerd uit. Samen besloten ze de politie te bellen.

Een 58-jarige man is tijdens de ontruiming gearresteerd omdat hij niet wilde meewerken. Volgens de politie is dit de huurder van de boerderij. Het lijkt te gaan om de Oostenrijker Josef B. De politie wil dit nog niet bevestigen. Oostenrijkse media melden dat het Oostenrijkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er in Nederland een Oostenrijker is opgepakt.

Volgens buurtbewoners is er maandagavond een inval geweest in het bedrijf van B. in Meppel. Hij zou goederen en geld naar het keldergezin brengen, die verder afgezonderd van de wereld leefde.

Bij de boerderij in Ruinerwold heeft de technische recherche uitgebreid onderzoek gedaan. De politie wil erg weinig kwijt over het onderzoek.

Provisorische leefruimtes

De burgemeester van Den Wolden, Roger de Groot, heeft dinsdagmiddag in een persconferentie laten weten dat de familie al negen jaar in de boerderij woonden. Ze hadden provisorische leefruimtes gecreëerd en waren verder zelfvoorzienend.

De moeder van het gezin zou voor die tijd al overleden zijn en heeft dus nooit in de kelder gezeten. De Groot laat weten dat sommige kinderen niet ingeschreven staan bij de burgerlijke stand. Op de vraag of bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar bekend was met het gezin, kon de burgemeester nog geen antwoord geven.

Het gezin is door de politie ondergebracht op een veilige locatie.