Politiek

Kamp Amersfoort herdenkt grootste transport naar concentratiekamp: 'Nagedachtenis blijft levend'

Het was 1944 en Evert Kous was drie jaar toen zijn vader tijdens een razzia door de Duitsers uit huis werd gehaald. Vader Couzijn Kous werd met 600 Puttense mannen afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Van daaruit gingen meer dan 1400 gevangenen op transport naar concentratiekamp Neuengamme.

De meeste mannen stierven daar, ook de vader van Evert. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat het transport plaatsvond en dat is op bijzondere wijze herdacht.

“Ik heb er toen niet veel van meegekregen”, vertelt Evert. “Mijn moeder is na de oorlog een tijd ziek geweest, ze was heel verdrietig.” Hij en zijn jongere zusje woonden tot 1948 bij de ouders van zijn vader in. “Ik was een kind en dan beleef je het heel anders. Ik kan wel zeggen dat door de liefdevolle ondersteuning van familie ik er goed ben uitgekomen.”

Herinnering Kamp Amersfoort

Voor Evert is het belangrijk dat de herinnering levend wordt gehouden. Zijn kinderen en kleinkinderen zijn ook bij de herdenking aanwezig. “Dat vind ik zo bijzonder. De nagedachtenis blijft levend op deze manier.”

In 2014 kwam er uit een nalatenschap van een tante een bijzondere brief tevoorschijn. Vader Couzijn had ‘m geschreven en uit de trein gegooid. Evert wist niet van het bestaan ervan. “Ik ben er meteen toen ik het hoorde heen gegaan. Mijn zus en ik zaten aan de keukentafel de brief te lezen. Onbeschrijfelijk. Toen vloeiden er heel wat tranen.”