Grapperhaus stuurt advies 5G alsnog naar Kamer

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft alsnog een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het 5G-netwerk naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Kamerleden had dat al eerder moeten gebeuren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijft in een begeleidende brief dat de Kamer eerder over de inhoud van het advies is geïnformeerd. Ook is het als vertrouwelijk stuk al eerder naar de Kamerleden gestuurd.

Het gaat om een rapport waarin de inlichtingendiensten het ministerie adviseren Chinese bedrijven als Huawei te weren “uit de kern” van telecomnetwerken.

Eisen

Het kabinet schreef vorige week strenge eisen te stellen aan telecombedrijven die een gooi doen naar frequenties voor het razendsnelle 5G-netwerk. Maar daarbij werd Huawei niet op voorhand uitgesloten. De inlichtingendiensten onderschrijven de voorgestelde aanpak, aldus de minister.

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks noemde het eerder op de dag onaanvaardbaar dat het stuk niet naar de Kamer was gestuurd. Kees Verhoeven van regeringspartij D66 noemde het “raar” dat het rapport de Kamer niet heeft bereikt.