Politiek

Kabinet maakt vier 'ouders' voor één kind mogelijk

Nu kunnen alleen de twee officiële ouders gezag hebben over het kind, maar dat gaat veranderen. Het kabinet presenteert vandaag nieuwe regels waarbij het mogelijk wordt voor stiefouders, pleegouders of andere familieleden om ‘deelgezag’ te krijgen.

Zij krijgen beperkte invloed en mogen meebeslissen over schoolkeuzes van het kind of bijvoorbeeld mee kunnen naar een doktersafspraak. Het kabinet hoopt op deze manier de problemen van kinderen die meer dan twee ouders hebben na bijvoorbeeld een scheiding en hertrouw op te lossen. Dat blijkt uit een concept-kamerbrief die RTL Nieuws heeft ingezien.

Lees ook: Homoparen met babywens kunnen vanaf 2019 ook terecht in Nederland

Voor het COC, een organisatie die opkomt voor de rechten en belangen van LHBT-ers, gaan de nieuwe regels nog niet ver genoeg. Zij hopen dat het kabinet volledig ouderschap voor 4 ouders gaat toestaan. “Meer ouders mogen dan straks wel mee naar een klassenavond, maar hun kind wordt wees als de officiële ouders overlijden. Dat vind ik onacceptabel”, zegt voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie op de nieuwe regels.

Draagmoederschap

Verder komt er een nieuwe regeling voor draagmoeders. Bij het draagouderschap moet er nu voor de geboorte worden geregistreerd wie de ouders zijn. Dat moet dan bij de rechter worden geregeld. Elk draagmoederschap zal in een register worden vastgelegd zodat kinderen altijd hun biologische ouders kunnen terugvinden. Op de geboorteakte komt de naam van de wensouders.

Ook wordt draagmoederschap in het buitenland mogelijk, maar alleen als daar dezelfde regels gelden als in Nederland. Het kabinet wil namelijk niet dat er betaalt wordt voor het draagmoederschap. In de nieuwe regels is het alleen toegestaan de kosten voor de draagmoeder te vergoeden om ‘kinderkoop’ te voorkomen.

ANP/Redactie