Misdaad

Juwelier in zak en as vanwege diefstal op beurs

Hij moest nog heel even tot zijn pensioen, maar dat pensioen is nu door zijn neus geboord. Goudsmid Frits Spetter uit Spakenburg werd afgelopen weekend beroofd van tienduizenden euro’s aan antieke klederdracht-sieraden. Maar omdat dit niet in zijn winkel gebeurde, maar daarbuiten, op een antiekbeurs, keert de verzekering helemaal niets uit.

Toen Frits na een succesvol beursweekend terugkwam in Spakenburg en z’n juwelen terug in de vitrines wilde plaatsen schrok hij zich rot.

”Ik zag dat ik bepaalde sieraden niet zag en toen zakte ik letterlijk door mijn benen, ik wist niet meer wat ik moest doen”, vertelt Frits. De goudsmid denkt dat het gebeurd is tijdens het opruimen na de beurs: ”Het is dan heel makkelijk, want iedereen is aan het opruimen en loopt met dozen en karretjes en met een beweging en tien seconden heb je een doos vol met sieraden op je kar gezet, je gooit er vervolgens een kleedje over heen en niemand die je door hebt.”

Pensioen in zicht

Over twee jaar zou Frits met pensioen gaan, dat zou mogelijk worden door de verkoop van z’n topstukken. Hij en zijn vrouw hadden afgesproken om zelf niets meer in te kopen en hun huidige voorraad nog te verkopen.

In Spakenburg zijn ze een crowdfundingsactie gestart. Frits denkt dat z’n sieraden inmiddels al zijn omgesmolten en dat hij z’n pensioengeld daarom nooit meer terugkrijgt. ”Het gestolen bedrag ga ik er niet mee terug halen maar ik vind het mooi dat andere mensen bezig zijn voor mij”, aldus Frits.