Misdaad

José en Ruud trekken na 13e overval stekker uit tabakszaak

Het aantal overvallen op winkels blijft stijgen. Volgens cijfers van de politie zijn er tot augustus van dit jaar al 186 winkels overvallen. In 2018 waren dat er in het hele jaar 172. Vooral tabakszaken zijn populair bij de overvallers. José (67) en Ruud (72) Markies uit Rotterdam kunnen erover meepraten…

“Ik hoef niet te wachten tot ik een mes in mijn lichaam heb dadelijk”, zegt  José. De tabakszaak van haar en haar man Ruud is al dertien keer overvallen, de laatste keer was een maand geleden. “Toen had ik zoiets: nu moet ik echt stoppen”, vertelt ze. Daarom hebben ze besloten na 32 jaar definitief de deuren te sluiten. Tot zowel hun grote verdriet als dat van hun vaste klanten.

In- en intriest

“Het is in- en intriest”, vindt zo’n vaste klant. “Die mensen werken keihard en dan worden ze drie keer per jaar overvallen. Het is alles wat ze hebben, het is hun bestaan en dan worden ze iedere keer leeggeplunderd.”

José en Ruud worden bedolven onder kaartjes en cadeautjes. Hartverwarmend, vindt José. “Lief. Echt leuk. Heel ontroerend. Dat verwacht je niet. Dat is heel erg lief allemaal.”

En nu? Nu is het tijd om lekker veel tijd door te brengen met kinderen en kleinkinderen. Iets wat ze eigenlijk al een tijdje van plan waren, maar toch altijd uitstelden. Tot een maand geleden, na de dertiende overval. “Nu is het definitief”, zegt José met pijn in het hart. “Het is over.”