Jongeren sluiten vaker lening af en vinden dat minder erg dan ouderen

Jongeren sluiten vaker een lening af en vinden dat minder snel een probleem dan oudere generaties. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. Over het algemeen sparen Nederlanders liever dan dat ze geld lenen. Als ze een lening afsluiten, doen ze dat het liefst om een opleiding te kunnen betalen.

Een onderzoeksbureau stelde in opdracht van het ministerie vragen aan een representatieve groep van ruim 500 Nederlanders. Ruim driekwart van hen ziet geld lenen als een risico. Dat geldt meer voor vrouwen dan voor mannen. Die vinden geld lenen vaker geen probleem als ze het maar kunnen afbetalen. Jongere generaties kijken er ook vaker zo tegenaan dan oudere generaties.

BKR-registratie na lening

Het ministerie van Financiën vindt mensen zich bewust moeten zijn van de risico’s van geld lenen. Omdat mensen dit soort keuzes vaak maken zonder dat ze alle gevolgen ervan op een rijtje hebben gezet, wil het ministerie mensen meer helpen bij het maken van financiële keuzes.

“We zien dat vooral jongeren grote risico’s nemen, waarvan ze achteraf zeggen had ik dat nou maar niet zo impulsief gedaan”, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij vindt het plan niet betuttelend. “We zien dat ook in deze tijden waarin het economisch goed gaat, er nog 100.000 Nederlandse huishoudens in de financiële problemen zitten.”

Ben of ken jij iemand die in de problemen is gekomen doordat hij/zij te veel had geleend? Wij willen je verhaal horen. Neem contact op met de redactie via 020-800 7777 of mail ons via Hart@talpanetwork.com

Je belandt in Nederland namelijk al in de boeken van het Bureau Kredietregistratie als je rood kunt staan op je betaalrekening, een creditcard hebt of een abonnement hebt met een telefoon die meer waard is dan 250 euro. Dit wordt een positieve BKR-registratie genoemd, maar ook die kan al gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek.

Lees ook: Mobiel abonnement met telefoon voortaan lening

Bijna 75 procent van de Nederlanders zegt dat ze hiervan op de hoogte waren bij het maken van een keuze voor een lening. Toch zegt nog 28 procent dat ze er achteraf spijt van hadden.

Ook als het om afbetalingsregelingen gaat, zegt een ruime meerderheid dat ze goed geïnformeerd zijn. Niettemin schatten vooral jongeren de extra kosten die bij zo’n regeling komen kijken veel te rooskleurig in.

In het onderzoek van het ministerie staat niet hoeveel Nederlanders uiteindelijk last hadden van een BKR-registratie bij het aanvragen van een hypotheek. Wel geeft 39 procent van de ondervraagden aan dat ze liever een minder hoge hypotheek zouden hebben gehad.