Gezondheid

Jonge zorgprofessionals kampen steeds vaker met burn-outklachten

Jonge zorgprofessionals, onder wie artsen en fysiotherapeuten, krijgen vaker een burn-out. Volgens de tweejaarlijkse Quickscan Bezieling van zorgverlenersorganisatie VvAA steeg het aantal zorgverleners tot 35 jaar met burn-outklachten ten opzichte van 2017 van 13 naar 20 procent.

De jonge generatie heeft ook meer dan voorheen en meer dan hun oudere collega’s, moeite met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Zo’n 18 procent van de leeftijdsgroepen tot 35 jaar en tussen 36 tot 45 jaar heeft hier problemen mee.

Lees ook: ‘Jongere zorgmedewerker heeft vaker last van burn-out of stress’

Taboe op coaching

Wat opvalt volgens de onderzoekers is dat het taboe op coaching het hoogst is onder de jongste generatie, terwijl juist zij er mogelijk het meest aan zouden kunnen hebben. Elf procent van de zorgverleners onder de 35 geeft aan dat het werken aan je persoonlijke ontwikkeling met een coach, door zijn of haar collega’s wordt gezien als een zwaktebod.

Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend zorgverleners als medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en dierenartsen mee.

ANP

Foto: Pexels