Sport

Michel Jansen mocht niet starten aan de Dam tot Damloop: 'Na jaren had ik eindelijk een startbewijs te pakken'

Voor zo’n vierduizend deelnemers aan de Dam tot Damloop verliep deze loopwedstrijd heel anders dan verwacht. Vanwege de hitte besloot de organisatie de laatste twee groepen niet te laten starten. Michel Jansen stond vooraan in deze groep: “Na jaren had ik eindelijk een startbewijs te pakken gekregen.”

“Ik was super gemotiveerd uit Rotterdam gekomen om voor de eerste keer te starten aan de Dam tot Damloop”, vertelt Jansen. “Ik hoor er altijd zulke mooie verhalen over, maar kon nooit een startbewijs bemachtigen tot nu.”

‘We hadden al een warming-up gedaan’

Jansen stond helemaal klaar voor aan in het startvak. “We hadden al een warming-up gedaan, geleid door de organisatie. Er was een sambaband die ons helemaal oppompte. We waren al aan het aftellen en een minuut voordat we mochten gaan werd het afgelast.”

Met een temperatuur van 26 graden besloot de organisatie dat het niet verstandig was om de laatste twee groepen, zo’n vierhonderd deelnemers, te laten starten. “Ik hoopte dat er een geintje gemaakt werd. Maar op dat moment werden er hekken tevoorschijn gehaald om de weg af te zetten voor de start.”

Lees ook: Sporters vaak onwetend over oververhitting: ‘Herken de signalen’

‘Sommige zijn letterlijk over de hekken gesprongen’

De sfeer om Jansen heen was erg chaotisch: “Sommige mensen dachten, net zoals ik, dat het een geintje was. Andere besefte wel dat het echt zo was. Er zijn zelfs letterlijk een paar gasten, vijftien tot twintig renners over het hek gesprongen om vervolgens hard richting de IJtunnel te lopen.”

Toch snapt Jansen de beslissing van de organisatie wel. “Het is warm, maar het voelde voor mij niet heet. Er werd van te voren ook heel duidelijk gecommuniceerd dat mensen moesten opletten. Ik ben getraind, voorbereid op de warmte. Maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die dat niet zijn, met die mensen wil je geen risico lopen.”

Lees ook: Dam tot Damloop gestaakt om hitte

‘Het is als een snoepje’

“Ik ben niet boos op de organisatie, wel teleurgesteld”, vertelt Jansen. “Ik had er enorm veel zin in. Je krijgt letterlijk een snoepje voor je neus, heel dichtbij. Je mag hem zelfs uitpakken en op het moment dat je hem wilt eten wordt hij voor je neus weggetrokken. Zo voelde het.”