112

Islamitische scholen komen tot inkeer: omstreden voorlichtingsboeken worden aangepast

De omstreden seksuele voorlichtingsboeken, waarin onder andere werd geschreven dat jongens en meisjes elkaar niet mogen aankijken, worden per direct niet meer gebruikt. Dat laat een bestuurder van de Rotterdamse Islamitische Scholenkoepel weten aan onderwijswethouder Kasmi.

Het boek Help! Ik word volwassen werd uitgegeven door de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) en werd ontwikkeld voor de 44 aangesloten basisscholen. Het NRC Handelsblad en Nieuwsuur deden begin september onderzoek naar de lesmethode en kwamen op schokkende ontdekkingen.

‘Oogcontact is een vorm van overspel’

Zo kan men in het boek lezen dat moslimvrouwen geen kleding van ongelovigen mogen dragen. Ook wordt homoseksualiteit in de boeken verafschuwt. Daarnaast is volgens het boek oogcontact een vorm van overspel waarop een grote straf staat in het hiernamaals.

De ISBO stuurde naar aanleiding van de vragen vanuit het NRC Handelsblad en Nieuwsuur een toelichting naar hun scholen. “Uit de vragen die de ISBO kreeg is op te maken dat sommige zinsneden in de boeken multiinterpretabel zijn en daardoor anders uitgelegd kunnen worden”, schrijven ze in de toelichting. Ze roepen daarin ook leerkrachten op om extra uitleg te geven bij bijvoorbeeld de hoofdstukken over kleding en homoseksualiteit.

Gemeenteraad

De Rotterdamse gemeenteraad reageerde donderdag ook geschokt op de bevindingen van de journalisten. Verschillende wethouders spraken hun ongenoegen uit en burgemeester Aboutaleb gaf aan blij te zijn dat de Islamitische gemeenschap massaal afstand doet van de methode: “Dat betekent dat er sprake is van een zelfreinigend vermogen in deze gemeenschap.”

De onderwijswethouder van Rotterdam, Said Kasmi, laat weten dat hij woensdag met de bestuurder van de scholenkoepel overleg heeft gehad. Volgens de wethouder heeft de bestuurder laten weten dat de boekjes niet meer gebruikt zullen worden en dat er een herziene druk komt. In deze nieuwe druk zou onder andere het deel over homoseksualiteit overlegd worden met de COC en het Rutgershuis.

Onderwijsinspectie

Inmiddels is er ook contact geweest met de onderwijsinspectie. Zij zullen binnenkort beginnen met een grootschalig onderzoek naar de kwestie. Wanneer dit onderzoek precies start is nog niet duidelijk.