Politiek

Intrekken Nederlandse nationaliteit van uitgereisde jihadisten vaak onmogelijk

Het intrekken van het Nederlanderschap van jihadisten die zijn uitgereisd naar Syrië en Irak is vaak niet mogelijk. Een belangrijke reden is dat er niet altijd voldoende informatie beschikbaar is om een intrekking op te kunnen baseren.

Dat schrijven minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn verschillende redenen waardoor het aantal intrekkingen beperkt blijft. Zo is er vaak onvoldoende informatie beschikbaar, moet er een beschrijving zijn van feitelijke informatie waaruit blijkt dat iemand zich aangesloten heeft bij een terroristische organisatie en moet het duidelijk worden wat voor handelingen iemand daar heeft verricht.

Lees ook: Nederland: geen hulp aan terugkerende jihadist

Nieuwe zaken

De afgelopen periode zijn er 11 gevallen geweest van mensen waarbij het Nederlanderschap is ingetrokken. Zij zijn tegen deze uitspraak in beroep gegaan. De verwachting is dat er nieuwe zaken worden gestart tegen jihadisten waarbij het Nederlanderschap kan worden ingetrokken.

Ongeveer honderd uitgereisde jihadisten lopen het risico om het Nederlanderschap te verliezen, omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Bij Nederlanders die geen dubbel paspoort hebben, kan het Nederlanderschap niet worden ingetrokken omdat iemand dan stateloos is.

De afgelopen jaren zijn er ongeveer driehonderd personen met jihadistische intenties uitgereisd naar Syrië of Irak. Daarvan zijn negentig personen gesneuveld, zestig zijn inmiddels teruggekeerd. Honderd personen zijn in bezit van een dubbele nationaliteit.

Beeld: ANP