Gezondheid

Instagramberichten moeten verkeersongelukken door lachgas voorkomen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat meer aandacht vragen voor lachgas in het verkeer. Door middel van verschillende social media willen ze vooral jongeren gaan bereiken. Uit nieuwe cijfers blijkt dat er steeds meer verkeersongelukken voorkomen waar lachgas in het spel is.

Uit inventarisatie van politiesystemen blijkt dat tot juli dit jaar al 960 incidenten zijn geweest. VVN gaat zich de komende weken vooral op jongeren richten.

Geschrokken van de cijfers

“We gaan via social media aandacht vragen”, zegt een woordvoerder van de organisatie. “Het zijn voornamelijk jongeren die lachgas steeds vaker gebruiken, en zij zijn via sociale kanalen het best te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Instagram.” Ook via Facebook en Twitter wordt er op de gevaren gewezen. “We schrikken van de cijfers. Onze missie is om iedereen veilig over straat te laten gaan.”

Lees ook: Automobilist knock-out in auto gevonden met lachgasballon in mond

In 2016 ging het nog om tientallen ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel was, in 2019 zijn dat er tot nu al 960. Volgens de politie vormt lachgas vooral in grote steden een probleem. Het middel, dat vaak via een ballon wordt geïnhaleerd, kan leiden tot tijdelijk zuurstofkort en uiteindelijk bewusteloosheid.

Slecht geïnformeerd

Uit een onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert deed met de NOS, komt ook naar voren dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. 47 procent van de ondervraagden denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt.

Lees ook: Lachgaspatronen gevonden in auto dodelijk ongeval, vijf mensen omgekomen