Opmerkelijk

Instagram laat pesters voortaan twee keer nadenken

Instagram gaat pesters twee keer laten nadenken voordat ze iets schrijven op het social media-kanaal. Dankzij kunstmatige intelligentie kan het bedrijf zien dat iemand nare dingen wil plaatsen onder foto’s.

“Dit is met name van cruciaal belang voor tieners, omdat ze minder vaak online pesten rapporteren, zelfs als zij degenen zijn die dit het meest ervaren”, laat Instagram weten.

Lees ook: ‘Als pesters willen pesten vinden ze wel een manier’

De automatische interventie geeft mensen de kans om hun opmerking te reflecteren en ongedaan te maken. Hiermee wordt voorkomen dat de ontvanger last krijgt van vervelende opmerkingen. “Uit eerdere tests van deze functie is gebleken dat het sommige mensen aanmoedigt om hun opmerking ongedaan te maken”, laat het bedrijf weten.

Nederlands

De nieuwe functie wordt voorlopig alleen nog uitgerold voor Engelstalige berichten. Of en wanneer het voor Nederlandse teksten komt, is onduidelijk.

Wat Vindt Nederland?

Wij wilden natuurlijk ook weten wat jij vindt van dit plan van Instagram om pesten tegen te gaan, dus dat vroegen we aan het Wat Vindt Nederland-panel, waar vandaag 1500 mensen aan meededen. Duidelijk is dat de meerderheid aar niet heel veel vertrouwen in heeft. Slechts 28 procent denkt dat deze maatregel pesten tegen zal gaan. 44 procent denkt dat het niet gaat werken.

Maar baat het niet dan schaadt het niet, denkt toch de overgrote meerderheid, want 74 procent vindt namelijk dat ook alle andere sociale media deze aanpassing zouden moeten doorvoeren. 8 procent vindt dat niet nodig.