Opmerkelijk

Initiatiefnemers antihomo-verklaring krabbelen terug

Anders dan de verklaring suggereert mogen homo’s wél uit de kast komen. Dat zeggen de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring.

Het is, stelt de tekst, niet Gods bedoeling dat ‘mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit. In Trouw zeggen twee van de initiatiefnemers nu dat de zin niet beoogt om lhbti’ers van een coming-out te weerhouden.

‘Niet boven op de kast’

“Als de tekst die indruk wekt, moeten we daar duidelijkheid in bieden”, zegt dominee Maarten Klaassen. “Natuurlijk mogen mensen uit de kast komen. Maar ze hoeven ook weer niet boven op de kast te gaan staan.”

Van der Staaij

Zondag ontstond er enorme ophef over de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse document. Het discriminerende pamflet is ondertekend door onder andere SGP-voorman Kees van der Staaij en honderden vooraanstaande figuren uit de radicale en orthodoxe christelijke hoek.

Lees ook: SGP-leider noemt aangiftes na tekenen homofobe verklaring “een zwaktebod”

In het document staat bijvoorbeeld dat seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden gezien als in strijd met de wil van de god van de ondertekenaars.