Sport

Initiatiefnemer knuffelactie ADO woedend op Haags raadslid na 'misselijkmakende' tweet

Initiatiefnemers van de knuffelactie door ADO-supporters zijn boos op het Haagse raadslid Arnoud van Doorn. Op zijn twitteraccount verscheen zondagavond een bericht waarin werd gesuggereerd dat de gegooide knuffels ‘alleen voor blanke zieke kindertjes’ zouden zijn.

Het regende zondag weer knuffels in De Kuip tijdens de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag. Supporters van de Haagse club gooiden duizenden knuffels naar beneden die bedoeld waren voor zieke kinderen in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis.

‘Overijverige stagiair’

Enkele uren na de knuffelactie verscheen op het account van Van Doorn een tweet: “Leuk, maar #ADO en #Feyenoord supporters kennende alleen voor blanke zieke kindertjes.” Het bericht is inmiddels van Twitter gehaald. Van Doorn laat aan Hart van Nederland weten dat de tweet door “een overijverige stagiair” is geplaatst. “Ik heb er afstand van genomen door hem weer te verwijderen”, zegt het gemeenteraadslid.

Van Doorn zit in de gemeenteraad voor de Partij van de Eenheid, eerder was hij raadslid voor de PVV. In 2013 bekeerde Van Doorn zich tot de islam. Hij kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat hij beweerde zitting te nemen in het bestuur van het omstreden Haga-lyceum in Amsterdam, maar dat bleek een 1-aprilgrap te zijn.

‘Tweet misselijkmakend’

Marc Weterings is een van de initiatiefnemers van de knuffelactie en heeft de kritiek van Van Doorn met afschuw gelezen. “Ik vind het misselijkmakend.” Hij noemt de uitlatingen in de tweet een volksvertegenwoordiger onwaardig. “Ik weet niet wat hij hiermee wil bereiken. Zieltjes winnen misschien? Ik heb de reacties op de tweet gelezen en er zit geen enkele positieve bij.”

Tekst loopt door onder de foto

Dat de knuffels alleen voor blanke kinderen bedoeld zouden zijn, vindt Weterings een absurde aantijging. “We hebben ons maanden ingezet om zoveel mogelijk knuffels in te zamelen voor de zieke kinderen. Afkomst, huidskleur en religie spelen daarbij geen enkele rol.”

‘Vieze smet op mooie actie’

Onder de kinderen die door de knuffels werden bedolven zaten kinderen van allerlei afkomst. “Ik denk dat de heer Van Doorn een keer naar de oogarts moet.” Weterings vindt de situatie vooral triest. “Het zorgt voor een vieze smet op een mooie actie. We hebben al duizenden reacties uit binnen- en buitenland gekregen. Nu gaat alle aandacht uit naar zijn tweet en dat vind ik een spijtige gedachte.”

De ADO-supporters gooiden zondag in de twaalfde minuut van de uitwedstrijd tegen Feyenoord 4500 tot 5000 knuffels naar beneden. De beestjes vielen in het vak waar kinderen zaten die onder behandeling staan in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

De knuffelregen duurde bijna een minuut lang. De wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag werd zelfs even stilgelegd. De knuffels gooiende fans kregen luid applaus van spelers op het veld en van de andere toeschouwers in De Kuip, die ‘You’ll Never Walk Alone’ zongen.

Knuffelactie groot succes

In totaal werden er meer dan 25.000 knuffels ingestuurd, veel meer dan de ADO-supporters konden meenemen naar De Kuip. De overige knuffels kunnen daarom worden ‘geadopteerd’ voor een euro. Inmiddels heeft deze doneeractie al meer dan 20.ooo euro opgeleverd voor het Sophia Kinderziekenhuis.

De initiatiefnemers hebben de geadopteerde knuffels uitgedeeld aan andere zieke kinderen in de regio. Ook is een deel gedoneerd aan kinderen met een beperking. Daarnaast worden er beestjes naar het Griekse eiland Lesbos gestuurd, naar vluchtelingenkinderen.

Het is niet de eerste keer dat ADO-supporters in actie komen voor zieke kinderen. Drie jaar geleden vlogen er ook al knuffels door De Kuip toen ADO Den Haag op bezoek kwam. Beelden van de fraaie supportersactie gingen toen de wereld over.

Tekst: Redactie/ANP
Foto: Marc Weterings