Politiek

IND zet geplande deportatie kinderen van acht, vijf en drie jaar oud door

De geplande deportatie van het Armeense gezin Grigoryan met drie kleine kinderen gaat maandag vooralsnog gewoon door, ondanks het lopende overleg in politiek Den Haag over het kinderpardon. Het gezin is negen jaar in Nederland.

Lees ook: D66 draait verder bij en schaart zich achter uitzetstop voor kinderen, CDA twijfelt nog

“Ik had problemen in mijn land. Daarom zijn we gevlucht. Al onze drie kinderen zijn in Nederland geboren. Dit land is hun thuis”, zegt de vader van het gezin bij RTL Nieuws.

De vlucht staat gepland om 13.10 uur, zegt de advocate van het gezin, Mary Grigorjan. De rechter in Groningen wees maandagochtend een laatste verzoek af om de uitzetting tegen te houden.

Kinderen van acht, vijf en drie

Het gezin met kinderen van acht, vijf en drie jaar oud, zat de afgelopen dagen in een uitzetcentrum in Zeist en is maandagochtend vroeg naar Schiphol gebracht. De IND volgt gewoon de procedure totdat de politieke leiding ingrijpt, bevestigen ingewijden in Den Haag.

Lees ook: Klokkenluider: IND sjoemelt met asielzaken, tientallen uitzettingen mogelijk ongeldig

De diensten kunnen de uitzetting nu niet op eigen houtje stilleggen, want dan zouden ze zich in de politiek mengen. Tot dusver heeft staatssecretaris Mark Harbers van Asiel geen seintje gegeven om halt te houden.

“Niet uitzetten enig juiste om te doen”

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children roept Harbers op om op de valreep zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en de uitzetting van het gezin te voorkomen. Eenzelfde boodschap komt van de actiegroep DeGoedeZaak. “Niet uitzetten is het enig bestuurlijk juiste om te doen. De staatssecretaris heeft namelijk zelf gezegd kinderen gelijk te willen behandelen.”

Momenteel is er binnen de coalitie discussie over het al dan niet versoepelen van het kinderpardon. Tegenstander CDA bedacht zich zaterdag en sloot zich aan bij voorvechters D66 en vooral ChristenUnie, waardoor een Kamermeerderheid nu voor versoepeling pleit. Maar Harbers’ VVD houdt vooralsnog de poot stijf.

Lees ook: ChristenUnie voert druk coalitie op en wil uitzetstop voor asielkinderen

ANP