Misdaad

Aanrandingen hebben 'best wel impact' op Leidse studentes: 'Je gaat toch wat beter opletten'

Leiden wordt al weken opgeschrikt door aanrandingen en een verkrachting. In de nacht van dinsdag op woensdag viel een nieuw slachtoffer toen een 24-jarige vrouw in de Doelensteeg door een onbekende man werd lastiggevallen.

De afgelopen maand zijn er in Leiden zeker twee jonge vrouwen aangerand en is er één verkracht. Volgens burgemeester Henri Lenferink is er geen serie-aanrander actief in de stad, maar studenten zijn inmiddels een petitie gestart om vanuit de gemeente een alarmknop te krijgen.

Afspraken met vriendinnen

De schrik zit er goed in bij de studentes, vertellen ze aan Hart van Nederland. Er wordt veel over gesproken volgens een jonge vrouw. “Heftig dat het speelt in je eigen studentenstad en dat het zo dichtbij is.” Het heeft “best wel impact” op haar. “Je gaat toch wel wat beter opletten.”

Een andere studente heeft met haar vriendinnen afspraken gemaakt. “Dat we gewoon echt niet alleen naar huis gaan en echt beter op elkaar moeten letten.” Ze vindt een alarmknop een goed initiatief, maar vraagt zich wel af hoe snel iemand dan bij je is. “Binnen twee minuten is er niet meteen iemand om je te helpen.”

Zelf ook aangerand

“Ik heb me eigenlijk nooit onveilig gevoeld”, vertelt een derde studente. En dat ondanks dat ze vier of vijf jaar geleden een keer is aangerand in de sleutelstad. “Ik liep overdag in het Van der Werfpark en toen pakte iemand me gewoon in een keer bij mijn kruis.” De dader liep daarna door.

Een alarmknop zou het ze “wel prettig” vinden. De andere jonge vrouw weet niet of ze een zo’n knop wel zo effectief vindt. “Ik zou me er niet per se veiliger door zou voelen”, zegt ze.