Misdaad

'Drugslijnen gebruikt voor invoer illegaal vuurwerk'

Handelaren in illegaal vuurwerk lijken nu ook drugslijnen te gebruiken om hun spullen in Nederland te krijgen. Volgens de politie kiezen ze deze route omdat de pakkans bij het versturen van vuurwerk in postpakketten hoog is geworden.

“We zien dat de gebruikte distributielijnen overeenkomen met die voor de handel in softdrugs,’’ zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager bij de politie in het AD. Op dit moment lopen er volgens hem diverse onderzoeken naar deze nieuwe vorm van vuurwerkhandel.

Illegaal vuurwerk vanuit de achterbak

Het illegale vuurwerk wordt in het buitenland gehaald en eenmaal in Nederland verkocht vanuit bijvoorbeeld kofferbakken van auto’s. De politie wijst op de gevaren bij de opslag van dit vuurwerk, dat in Nederland ook in onder andere auto’s wordt bewaard in afwachting van kopers.

De politie focust zich ook nadrukkelijk op de kopers van gevaarlijk verboden vuurwerk. Dit jaar wordt informatie over adressen waar illegaal vuurwerk voor is bestemd extra snel met gemeenten gedeeld. Samen wordt ook bepaald op welke plek dat het snelste moet worden opgehaald. “Een woning in een flatgebouw krijgt bijvoorbeeld meer prioriteit dan een afgelegen huis”, aldus Verkuijlen.