Misdaad

'Ik hoop dat Bekir net zoveel wordt gestraft als de tranen die ik heb gelaten'

Het is 18 december 2018 als de 16-jarige Hümeyra van dichtbij wordt doodgeschoten bij haar school in Rotterdam. “Nadat ik het had vernomen, voelde het alsof er een stuk uit mijn lichaam werd gehaald. Net of mijn hart niet meer klopte, mijn oren niet meer hoorden en mijn ogen niks meer zagen”, schrijft de moeder van Hümeyra in een slachtofferverklaring.

De oudere zus van Hümeyra leest de verklaringen van haar ouders en die van haarzelf donderdag voor bij de rechtbank in Rotterdam. “Mijn man zei tegen de politieagenten: ‘Houd mijn vrouw vast, zij is ziek’,” schrijft haar moeder.

In haar verklaring haalt ze uit naar de hulpverleners. Die lieten haar dochter, zo bleek later uit een vernietigend rapport van de Inspectie van Justitie en Veiligheid, in de kou staan. “Toen de politieagenten op mij afkwamen zei ik: ‘Raak mij niet aan! Ik wil het niet’. Ik dacht: ze hebben mijn dochter niet kunnen beschermen, gaan ze nu wel aan mijn gezondheid denken.”

‘Ik heb Hümeyra niet kunnen beschermen!’

De vader van Hümeyra stond op de fatale dag bij de school te wachten, omdat hij zijn dochter elke dag bracht en ophaalde vanwege de doodsbedreigingen van E. Op het moment van de schietpartij stond hij aan de voorkant van de school. Maar in verband met werkzaamheden was de deur daar dicht en moesten de leerlingen er aan de achterkant uit. Als hij dat had geweten, was hij aan die kant gaan staan. “Misschien leefde mijn dochter dan nog. Ik heb Hümeyra niet kunnen beschermen!”

Het gemis bij de familie is groot. “Iedere dag loop ik misschien wel twintig keer langs haar kamer en droom ik dat ze op haar bed ligt te praten met vriendinnen of dat ze bezig is met haar kat Yigit”, zegt haar zus. De moeder van Hümeyra stuurt haar nog dagelijks berichtjes op WhatsApp. “Elke dag ben ik benieuwd hoe het met haar gaat en hoop ik dat de berichten misschien op een dag worden bezorgd en hoop ik dat ik antwoord terug krijg.” Luid snikkend hoort E. de slachtofferverklaringen aan.

Lees ook: Bekir E. schoot Hümeyra van dichtbij dood toen ze viel en hem aankeek

De goedlachse Hümeyra haalde goede cijfers op school en zat vol plannen voor de toekomst. Haar familie kreeg na haar dood een diploma op basis van haar laatste cijfers. “Ze had heel goede cijfers en hierbij wil ik nogmaals duidelijk maken dat ik ontzettend trots ben op mijn zusje”, zegt haar oudere zus.

Hoogste straf

De familie hoopt op de hoogste straf voor het ontnemen van hun geliefde dochter en zus.  “De hoogste straf die hij zou kunnen krijgen is dat hij iedere dag de pijn en het verdriet dat wij voelen ook zou moeten voelen,” zegt haar zus. “Ik hoop dat B (Bekir, red.) net zoveel gestraft wordt als de tranen die ik heb gelaten, want als dat gebeurt zal zijn hele leven niet lang genoeg zijn om die prijs te betalen,” besluit haar moeder.