Weer & Verkeer

Brrr het is ijskoud… de eerste vrieskou van dit najaar is een feit

Had je het vanochtend een stuk kouder dan de afgelopen weken? Dat ligt niet aan jou, want voor het eerst dit najaar is de temperatuurmeter onder nul gekomen en dus is de eerste vrieskou een feit.

Op waarneemhoogte werd het op Vliegveld Eelde dinsdagochtend vroeg -0,1 graden. De weerkaart van Weerplaza laat zien dat op verschillende plekken in het noordoosten van het land is zelfs -0,2 graden geconstateerd.

Vrieskou

De laatste keer dat het in ons land vroor was op 13 mei. Vorig jaar kwam het op 29 september voor het eerst in het najaar lokaal tot vorst. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur toen naar -0,8 graden.

Klimatologisch gezien is de vorst iets later dan normaal, melden de meteorologen. “Gemiddeld zien we de eerste vorst op neushoogte rond 23 oktober.”

Vorst aan de grond, ook wel nachtvorst genoemd, hebben we dit najaar al wel meerdere keren gehad. Aan de grond kwam het afgelopen nacht op uitgebreide schaal tot vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Twente, waar de temperatuur bij de grassprietjes daalde naar -2,7 graden.

Lees ook: Piet Paulusma’s wintervoorspelling: veel overlast door sneeuw, soms ijzel en storm

Autoruiten krabben

De komende dagen blijft het nog wel even koud. Overdag is het vaak niet veel warmer dan een graad of 10 en in de nachten blijft het in het binnenland lokaal licht vriezen. Op sommige plekken moeten mensen waarschijnlijk hun autoruiten krabben.

vrieskou