Gezondheid

Hulplijn voor ouders met huilbaby’s: 'Wij werden er wanhopig van'

Als ouder kun je er helemaal gek van worden, een huilbaby. Een beetje jengelen, blèren en jammeren hoort er natuurlijk bij, maar soms neemt het zulke extreme vormen aan, dat je als ouder de wanhoop nabij bent.

Voor deze ouders is nu in Barneveld een hulplijn geopend.

Wanhopig

Ouders kunnen vanaf nu op laagdrempelige wijze advies krijgen over hoe om te gaan met hun overmatig huilende baby. Voor Dominique en haar man komt die hulplijn te laat. ”Als ze begon te huilen kregen wij het advies dat we haar moesten laten liggen. Maar dat maakte het alleen maar erger”, begint ze te vertellen. ”Na een tijdje begonnen wij wanhopig te worden. Ik moest haar altijd vasthouden anders begon ze te huilen.”

Voor Dominique en haar man is het hun eerste kind. Ze weten niet beter en krijgen ook te horen dat het erbij hoort. Pas na 9 maanden trekken ze aan de bel en schakelen ze een babycoach in. ”Het is vooral belangrijk dat je gehoord wordt door iemand die er verstand van heeft. Ook moet diegene je situatie en die van je baby begrijpen”, vertelt Dominique. ”En vooral dat laatste miste ik toen.”

Hulp zoeken

Bijna 1 op de 4 stellen zoekt na de bevalling hulp vanwege huilproblemen bij hun baby. Baukje van Leeuwen heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp en weet hoe ingrijpend huilbabys kunnen zijn.

”Vaak zoeken de kersverse ouders de problemen bij zichzelf en vaak is dat helemaal niet nodig omdat er vaak anderen dingen spelen”, verklaart Van Leeuwen. Volgens Baukje kunnen vooral traumatische bevallingen veel ellende veroorzaken. Die ouders hoopt ze nu vooral te bereiken.

Amber is nu 2,5 jaar oud en gelukkig ging het nadat ze professionele hulp kregen snel beter.