Politiek

HPV-vaccinatie tegen kanker in de toekomst ook voor jongens

Het is de bedoeling dat vanaf 2021 ook jongens ingeënt worden tegen het HPV-virus. Nu gebeurt dat alleen bij meisjes. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus.

HPV is seksueel overdraagbaar en kan bij vrouwen leiden tot baarmoederhalskanker. Mannen die het virus krijgen, kunnen daar mond-, keel-, anus- en peniskanker aan overhouden. “Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in een klap”, zegt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

Lees ook: KWF: “Voorkom het leed dat baarmoederhalskanker veroorzaakt met een prik”

De inenting voor alle kinderen komt in het Rijksvaccinatieprogramma. Het idee is dat zowel jongens als meisjes beter beschermd zijn tegen ziektes door groepsbescherming. Jongens kunnen nu ook al worden ingeënt, maar moeten daar dan zelf voor betalen.

HPV-inenting op jongere leeftijd

Ook de leeftijd waarop het HPC-vaccin wordt toegediend, gaat omlaag. Nu worden meisjes op hun dertiende ingeënt, voordat ze seksueel actief worden. Straks krijgen alle kinderen op jongere leeftijd de prik.

Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt de staatssecretaris de leeftijd naar negen jaar. Daardoor kan de inenting beter worden ingepast in de rest van het vaccinatieprogramma. Blokhuis wil ervoor zorgen dat jongens op latere leeftijd ook nog gratis de vaccinatie kunnen halen.

Dat is geen overbodige luxe, omdat het virus erg besmettelijk is. Ongeveer acht van de tien mensen raakt ooit besmet met het HPV-virus.