Misdaad

Hoofddorp woest na dodelijke roofoverval: 'Dit zijn geen mensen, dit zijn beesten'

Een dag na de brute roofoverval is het een komen en gaan van mensen bij winkelcentrum Toolenburg in Hoofddorp. Getuigen, kennissen en volslagen onbekenden leggen bloemen bij de geldautomaat waar maandagavond een 64-jarige man werd doodgestoken.

De man wilde samen met zijn vrouw geld pinnen en werd overvallen door twee misdadigers. Hij werd neergestoken overleed ter plekke.

Een kennis van het slachtoffer vertelt aan Hart van Nederland dat hij deze week met pensioen zou gaan. De man zou dinsdag een dagje weggaan met zijn vrouw. “Daarvoor had hij waarschijnlijk geld nodig”, aldus de vrouw die vroeger bij de man in de buurt woonde.

‘Gegil blijft door mijn hoofd gaan’

Het gegil van de vrouw van het slachtoffer ging maandagavond door merg en been. “Dat blijft door je hoofd gaan. Op dat moment vecht iemand voor zijn leven.” André woont tegenover het winkelcentrum en zag twee mannen wegrennen toen hij op het gegil afkwam.

“Ik zag een reanimatie van ongeveer vijftien tot twintig minuten. Dat is helaas niet goed afgelopen.” Het geschreeuw dat hij hoorde, bleek later van de vrouw van de overleden man. “Zij stond erbij. Het is verschrikkelijk.”

‘Dit is barbaars eigenlijk’

André houdt het niet droog als hij over de gebeurtenis vertelt. “Ik vind het gewoon verschrikkelijk. Het gaat om een mensenleven. Al dat leed van die mensen.” Hij vindt het barbaars. “Ga werken voor je geld, of iets doen.”

Ook volslagen onbekenden van het slachtoffer komen een bloemetje leggen of een kaarsje aansteken. Het geweld grijpt veel Hoofddorpers aan. “Het is toch volslagen zinloos zoiets, dat mensen elkaar zoiets aandoen”, zegt een vrouw. “Een bloemetje leggen is het allerminst wat je kunt doen. Ik hoop op sterkte voor de nabestaanden.”

Woede in Hoofddorp

Naast het verdriet overheerst ook de woede bij de plek des onheils. “Ik ben heel boos, echt verschrikkelijk boos. Ik heb vannacht ook bijna niet geslapen”, vertelt de kennis van het slachtoffer. “Je hoopt maar dat ze die daders pakken.”

“Dit zijn geen mensen, dit zijn beesten”, zegt een man die zijn emoties nog amper kan beheersen. “Deze mensen hebben een onschuldige man doodgemaakt, voor honderd euro misschien. Als ik zulke mensen tegenkom, hoe oud ik ook ben, dan krijgen ze een probleem met me. Al zal het me mijn leven kosten.”

De overvallers zijn nog altijd op de vlucht voor de politie. Er wordt gezocht naar twee, in het zwart geklede jonge mannen. Eén van hen droeg volgens de politie een “opvallend grote bril”.