Lifestyle & Entertainment

Voetballers pleiten voor homoacceptatie met regenboogband: 'Homo zijn blijft een taboe'

Homo zijn en daarover praten op de voetbalclub gebeurt lang niet altijd. “Er is geen profvoetballer die uitkomt dat ‘ie op mannen valt en dat is gek eigenlijk”, zegt Karin Blankenstein van de John Blankestein Foundation.

Voor de 2019 Coming Out Day deelden zij meer dan 10.000 regenboogbanden uit die aanvoerders van voetbalteams in plaats van de gewone band om hun arm zullen dragen.

“Homo zijn in het voetbal blijft een groot taboe in alle kleedkamers”, zegt ook sportjournalist Thijs Smeek. “Ik ben op mijn 15e gestopt met voetbal omdat ik me onveilig voelde. Het ging steeds minder over voetbal en meer over meisjes en seks. Ik merkte dat ik de outsider werd.”

Veel gebeurd in twintig jaar

Op zijn 23ste kwam Thijs uit de kast en op zijn 30ste begon hij weer met spelen. “Er is de afgelopen twintig jaar veel gebeurd. Ik merk een groot verschil. Ik geef ook voorlichting op scholen en veel meer jongeren en kinderen kennen het begrip LHBTI. Erover praten is het begin, dus zelfs een klein gebaar zoals zo’n band dragen, heeft een groot effect.”

Lees ook: Lhbt’ers zeggen massaal sorry tegen Johan Derksen

Er zijn maar weinig prof’s die naar buiten treden over hun geaardheid. In Duitsland was er deze week een prof volop in het nieuws die uit de kast zegt te gaan komen. Wensley Garden, oud-speler van Helmond Sport deed dat ook en zegt dat homoacceptatie langzaam beter gaat in de voetballerij.