Politiek

Minister Grapperhaus krijgt zijn zin: hogere straffen voor verkeershufters

Automobilisten die zich gevaarlijk gedragen op de weg worden vanaf 1 januari zwaarder gestraft. Dinsdag is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een nieuwe wet die daarvoor moet zorgen.

In het wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid worden de maximumstraffen voor verschillende ernstige verkeersovertredingen vanaf 2020 verhoogd.

Zo kunnen bestuurders die gevaarlijk rijden een hogere straf verwachten, de maximale gevangenisstraf gaat namelijk twee naar zes maanden. Ook als er geen letsel of schade wordt veroorzaakt kan de hoogste straf worden opgelegd.

Tot zes jaar cel voor verkeershufters

Voor verkeershufters die zeer gevaarlijk rijden door opzettelijk de verkeersregels te overtreden en zo anderen in gevaar brengen, kan de celstraf oplopen tot twee jaar. Voor de hogere straf moet de bestuurder wel meerdere verkeersovertredingen hebben begaan, zoals veel te hard, door rood of op de verkeerde weghelft rijden.

Als roekeloos rijgedrag leidt tot een ernstig verkeersongeluk, waar zwaargewonden of zelfs doden bij vallen, is een gevangenisstraf tot maximaal zes jaar mogelijk. Ook komt in de wet duidelijker te staan wat er onder roekeloos rijgedrag wordt verstaan.

Een jaar voor rijden onder invloed

Voor andere verkeersovertredingen gaat de maximumstraf ook omhoog. Het gaat om rijden onder invloed, rijden zonder (geldig) rijbewijs en doorrijden na een ongeluk. Nu kunnen automobilisten daar maximaal drie maanden cel voor krijgen, dat wordt een jaar.