Politiek

Hof beslist: ‘minder Marokkanen-proces’ tegen Wilders gaat door

Het hoger beroep van PVV’er Geert Wilders in het ‘minder Marokkanen-proces’ gaat vooralsnog verder. Dat heeft het hof besloten. De rechter acht nog niet bewezen dat voormalig minister Opstelten zich heeft bemoeid met de zaak tegen de PVV-leider.

Volgens de rechter is er nader onderzoek nodig naar de mogelijke bemoeienis van Opstelten.

De advocaat van Wilders had gevraagd de zaak te staken, omdat er volgens hem steeds meer aanwijzingen zijn dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Het Openbaar Ministerie zou daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging.

Bemoeienis

Vorige week gaf het ministerie stukken vrij waaruit blijkt dat oud-minister Ivo Opstelten en topambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid zich persoonlijk hebben bemoeid met de rechtszaak. De nota uit 2014 was tot dusver geheim, maar is door het ministerie vrijgegeven, na een WOB-verzoek van RTL Nieuws.

In de stukken staat dat Opstelten met het Openbaar Ministerie heeft gepraat voordat definitief werd besloten om Wilders te vervolgen. Ook blijkt dat topambtenaren commentaar gaven en suggesties deden aan het OM om zich beter voor te bereiden op de zaak tegen de PVV-leider.

Volgens het OM is er absoluut geen sprake van dat de minister zich met de zaak heeft bemoeid. ”Het OM heeft de beslissing genomen om Geert Wilders te vervolgen en niemand anders”, benadrukte de advocaat-generaal dinsdag in reactie op het verzoek van Wilders’ advocaat.

Geen reden om te stoppen

Het hof ziet echter nu nog geen reden om te stoppen en vindt dat de zaak verder kan gaan met het pleidooi.

Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops liet direct na het besluit van het hof weten zich te beraden op een reactie. Deze komt later donderdagochtend.

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.

Wilders deed zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in Den Haag.

ANP/Redactie