Dieren

VIDEO: Herten burlen er weer op los in de bronsttijd

Het is weer de bronsttijd voor herten en dat is te merken in de bossen. Veel wandelaars hebben het burlen van de herten al gehoord. Burlen is het geluid dat mannelijke edelherten maken.

Met de keiharde roep lokken de herten andere mannetjes voor een gevecht om de vrouwtjes. Het geburld zitten tussen een leeuwenbrul en het loeien van een stier in.

NK burlen

Eerder werd in september op De Hoge Veluwe voor de zevende keer het Nederlands kampioenschap burlen gehouden. Deelnemers moesten het oergeluid van de edelherten zo goed mogelijk nadoen. Arvid Glastra was de beste hertenimitator.

Lees ook: Wat een dag: wie wordt de nieuwe Nederlands kampioen Burlen?

In jagerskringen is het gebruikelijk om de brul te imiteren om herten te lokken. In Duitsland, waar veel meer wordt gejaagd, bestaat al jaren een kampioenschap en dat is ook een serieuze zaak. Mannen en vrouwen gebruiken horens, holle bamboestokken en flessen om zo natuurgetrouw mogelijk te burlen.

De deelnemers op de Hoge Veluwe mogen ook attributen gebruiken, maar het is verplicht ook je stem te gebruiken. Een burlpoging mag maximaal twee minuten duren. De winnaar krijgt een gratis safari van de boswachter.

Lees ook: Activisten én Zandvoorters in de bres voor damherten

Tekst: Redactie/ANP
Beelden: Yvonne van der Meij