Opmerkelijk

Helft Nederlanders zegt kerstborrel volkomen nuchter door te brengen

Het einde van 2019 is in zicht en veel werkgevers sluiten het jaar traditioneel af met een kerstborrel. Een gezellig onderonsje met collega’s, het nodige netwerken en natuurlijk een lekker drankje. Uit onderzoek van Wat vindt Nederland? blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders, zo’n 44 procent, helemaal niks drinkt.

Aan de andere kant laat 11 procent alle remmen losgaan en zegt ruim te nemen omdat de baas betaalt. Maar als je aan de bar staat en je denkt: is een biertje wel verstandig? Lees dan eerst deze tips waarop je moet letten tijdens een borrel met je baas.

”Zorg er in ieder geval voor dat je na een kerstborrel niet door je collega’s in een taxi moet worden gezet”, aldus etiquette deskundige Anne-Marie van Leggelo. Ze benadrukt dat de hoeveelheid alcohol zeker iets is waarop je moet letten. ”Het blijft werk, ondanks dat het een informele bijeenkomst is.”

Onverstandige keuzes

De ongunstige tijden van de borrel kunnen volgens Anne-Marie ook bijdragen aan het dronkenschap van de werknemers: ”Je hebt natuurlijk de hele dag gewerkt en gaat dan door naar de borrel zonder te eten. Het is dus van belang dat je zelf goed weet hoe veel je kunt hebben.”

Lees ook: Bij Dordrecht werd een dronken man van het politiebureau opgehaald door een even dronken vrouw

Dat alcohol op de kerstborrel kan leiden tot onverstandige keuzes, ziet ook de politie. Zij houden in deze periode van het jaar extra alcoholcontroles in het verkeer om te voorkomen dat mensen met een slok te veel op achter het stuur kruipen.

Campagne tegen alcohol in het verkeer

Ook de Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen wil de ernst van alcohol in het verkeer benadrukken. Zij deelt daarom vanavond in de binnenstad van Den haag BOB-truien en sjaals uit.

Lees ook: Een dronken vrouw uit Volkel kruipt achter het stuur met vier kinderen in de auto

Gelukkig doen veel mensen ook verstandig in het verkeer. 57 procent zorgt ervoor niet teveel te drinken, en 39 procent zoekt ander vervoer. 1 procent van de mensen geeft toe ooit met teveel alcohol op achter het stuur te hebben gekropen.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.