112

Heinekenontvoerder Frans M. voor de rechter na overval met plaksnor

Heinekenontvoerder Frans M. verschijnt woensdag voor een eerste inleidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam. M. (65) moet terechtstaan voor onder meer het voorbereiden van een gewapende overval, samen met zijn 26-jarige zoon. Opmerkelijk: een derde verdachte in de zaak is Laurens B. (35), de zoon van een andere Heinekenontvoerder, Jan B.

M. en zijn zoon waren op 2 oktober in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Een buurtbewoner waarschuwde de politie omdat het tweetal zich verdacht zou hebben gedragen. Toen een motoragent ter plaatse kwam, sloegen de mannen op de vlucht. M. zou een wapen hebben getrokken, waarop de motoragent hem neerschoot. M.’s zoon gaf zich over.

Vuurwapen en kogelvrije vesten

De voorbereiding van een misdrijf zou onder meer blijken uit spullen die bij de verdachten zijn aangetroffen. Behalve het vuurwapen gaat het om onder meer kogelvrije vesten, een zogeheten jammer (stoorzender) en plaksnorren.

Lees ook: Motoragent schiet man neer in Amsterdam

Frans M. was in 1983 verantwoordelijk, met onder anderen Jan B., Willem Holleeder en Cor van Hout, voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. M. ontsnapte in 1985 uit het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie. In 1994 spoorde Peter R. de Vries hem op in Paraguay, waar hij een nieuw leven was begonnen.

Uitgeleverd

Na lang touwtrekken is hij in 2002 aan Nederland uitgeleverd om zijn straf voor de ontvoering uit te zitten. In 2005 kwam hij vrij.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland