Harde wind speelt evenementen parten: braderieën, markten en bloemencorso geschrapt

In verband met de harde wind zijn enkele evenementen die dit weekend op de agenda stonden afgelast. Vooral in de kustprovincies nemen organisatoren het zekere voor het onzekere. Hier en daar zijn braderieën en markten geschrapt, waaronder die in Hoek van Holland, in Spaarndam en in Schiedam.

Het KNMI heeft voor de kustprovincies in elk geval code geel afgegeven.

Versierde bloemencorsowagens binnen te bewonderen

In  het Zuid-Hollandse Rijnsburg gaat de Flower Parade niet door. Volgens de organisator van het bloemencorso is dat in 74 jaar nog nooit gebeurd, “maar het is onverantwoord om te rijden met zulke harde wind”. De 65 versierde wagens zijn in plaats daarvan te zien in Bloemenveiling Royal FloraHolland.

Op Texel is het HavenVistijn uitgesteld vanwege de storm. “Het voorspelde weerbeeld, windkracht 7/8 brengt de veiligheid van onze bakkers, rokers, standhouders en bezoekers in het geding”, verklaart de organisatie op haar site. Vliegveld Midden Zeeland schrapt zaterdag de vliegdagen (demonstraties en rondvluchten) die overigens zondag wel gewoon doorgaan.

Fierljeppen

In Winsum gaat het Fries Kampioenschap fierljeppen niet door. De wedstrijd is verplaatst naar zondag. De organisatie van Langweer Live heeft eveneens een streep gezet door haar muziekevenement, dat zaterdagavond zou losbarsten in de haven van Langweer (Friesland). Op het ballonfestival in Grave wordt er voorlopig niet met een luchtballon gevlogen.

Zondag is de zwemtocht Den Helder naar Texel afgelast. “Op dit moment verwachten we op het startmoment windkracht 8 en een golfhoogte rond de 2,5 meter. Dat zijn omstandigheden waarbij wij als organisatie de veiligheid van de deelnemers, vrijwilligers en belangstellenden niet kunnen waarborgen”, meldt de organisatie. Op Ameland gaat zondag de open watersportdag niet door. Daar stonden onder meer catamaranwedstrijden, parachutespringen, kiten en strandzeilen op het programma.