Sport

Handbaldames als helden onthaald op Schiphol: 'Het feest gaat gewoon door'

De Nederlandse handbaldames zijn weer terug in Nederland. Dinsdagmorgen kwamen de wereldkampioenen moe maar voldaan aan op Schiphol.

De vrouwen zijn kapot en beseffen amper hoeveel hun prestatie wereldwijd – en zeker in Nederland – losmaakt. “We kijken elkaar af en toe nog steeds zo aan van ja, we zijn wereldkampioen“, vertelt keepster Tess Wester uitgelaten tegen Hart van Nederland. 

De vrouwen hebben een geweldig toernooi gespeeld, maar zijn ook blij dat ze weer thuis zijn, vertelt Estavana Polman. “Het is geweldig om weer thuis te zijn. Lekker weer in Nederland, heerlijk. Je ziet je familie, je kleine meisje. Ik ben zo trots, maar ook blij dat ik weer in Nederland ben.” Polman werd verkozen tot beste speelster van het WK.

Zinderende finale

De Oranjedames veroverden zondag voor het eerst de wereldtitel. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade greep het begeerde goud door in een zinderende finale van het WK in het Japanse Kumamoto Spanje te verslaan. Het verschil was één doelpunt: 30-29.

Lees ook: Koning roemt ‘geweldige spel’ Nederlandse handbalsters in Japan

De ploeg is alsnog genomineerd voor de titel sportploeg van het jaar. Het reglement van de verkiezingen is zelfs speciaal voor deze historische prestatie aangepast door NOCNSF, zodat de vrouwen alsnog meedingen naar de titel. De winnaar wordt woensdag bekendgemaakt tijdens het sportgala. “Dat kwam als een verrassing, maar is natuurlijk een mooie bijkomstigheid”, aldus Wester. “Het feest gaat morgen dus gewoon door.”

Foto: ANP