Opmerkelijk

Deze glasplaten maken Haagse ondernemers radeloos

Ondernemers aan de Haagse Turfmarkt zijn boos en verontwaardigd. Sinds augustus is hun winkelstraat zeker dertig keer urenlang afgesloten geweest omdat loodzware glasplaten van een naastgelegen ministerie naar beneden dreigden te vallen.

De winkels zitten aan een passage die gedeeltelijk door het ministerie loopt. Na de renovatie van het gebouw, twee jaar geleden, is de doorgang overkoepeld door grote ramen. Die dreigen keer op keer los te laten en te versplinteren op straat.

‘Glasplaten kosten ons klanten’

De ondernemers verliezen door de afsluitingen steeds meer klanten, vertellen ze aan Hart van Nederland. “Ik raak ontzettend gestrest door deze hele situatie”, vertelt Feriez Wazirali, eigenaar van een Surinaamse broodjeszaak.

Hij heeft een klein bedrijf en kan daarom maar een paar klappen hebben. “Meerdere keren heb ik door de sluiting grote hoeveelheden eten moeten weggooien.” Ook stomerij-eigenaar Dennis de Beer is gedupeerd. “Het kost ontzettend veel klanten.”

Van kastje naar de muur

De lakse houding van PoortCentraal, de beheerder van het gebouw, maakt de ondernemers moedeloos. “De afsluitingen worden vaak pas op het laatste moment gecommuniceerd”, zegt De Beer. “Wij zitten met onze handen in het haar, maar PoortCentraal wil niet naar ons luisteren.”

De ondernemer heeft een claim ingediend bij de beheerder, maar die is afgewezen. Hij en zijn collega’s willen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Maar op de simpele vraag bij wie ze daarvoor moeten aankloppen, krijgen ze geen antwoord.

“Het is voor ons onduidelijk wie er verantwoordelijk is: de leverancier van de glasplaten, bouwer BAM, beheerder PoortCentraal of het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar van het ministerie is”, zegt Ron Lauwers. “We worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd.”

Kleine hoop op oplossing

De schoenmaker heeft ondanks alles nog een sprankje hoop dat het probleem snel wordt opgelost. “Een medewerker van PoortCentraal is onlangs langs geweest en heeft gezegd dat er het plan is om voortaan alleen bij code rood of oranje de doorgang af te sluiten.”

Maar er is officieel nog niets toegezegd aan de gedupeerde ondernemers. Afgelopen woensdag ging de winkelpassage voor het laatst op slot. “En gezien de weersverwachting is de kans groot dat we zaterdag onze deuren ook weer kunnen sluiten”, zucht Lauwers.

‘Een complexe situatie’

Woordvoerder Arno Pronk van PoortCentraal legt aan Hart van Nederland uit dat het “om een heel complexe situatie gaat waarbij allerlei verschillende partijen betrokken zijn”. Waarom de beschadigde glasplaten sinds de zomer nog altijd niet zijn vervangen, weet hij niet.

“De afgelopen weken wilden we ze wel vervangen, maar dat kon niet vanwege de weersomstandigheden. We hopen dit binnenkort te kunnen doen”, zegt de woordvoerder. Hij kan niet uitsluiten dat er daarna geen afsluitingen meer gaan plaatsvinden.