Opmerkelijk

Grote vreugde bij winnaars Appeltjes van Oranje

Grote vreugde in Nijmegen, Zeist en Utrecht. Daar heeft het Oranje Fonds de winnaars bekend gemaakt van de Appeltjes van Oranje van 2019.

Ieder jaar wordt die prijs uitgereikt aan drie sociale projecten die ervoor zorgen dat mensen meedoen in de samenleving. Dit jaar is de keus gevallen op de projecten ElanArt in Nijmegen, stichting Met Je Hart in Boxtel en Taal Doet Meer in Utrecht. Hart van Nederland ging op pad met Marc van Hal, plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds, die de drie winnaars heeft verrast met hun prijs.

Koningin Máxima

De winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen allemaal een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Wie er met de hoofdprijs, een extra groot Appeltje, vandoor gaat horen de drie winnaars op 23 mei. Dan reikt koningin Máxima de prijzen uit op paleis Noordeinde.

De winnaars

ElanArt uit Nijmegen wil bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement halen met creatieve projecten. Door samen muziek te maken, te dansen of een voorstelling te geven leren asielzoekers uit verschillende landen en culturen elkaar kennen. Zo kunnen ze nieuwe contacten opbouwen en hun netwerk vergroten.

Met Je Hart is een stichting die in meerdere gemeenten actief is en eenzaamheid onder ouderen bestrijdt. Vrijwilligers organiseren ontmoetingen tussen senioren, in de hoop dat nieuwe contacten en vriendschappen ontstaan. Op die manier probeert de stichtingen senioren uit hun isolement te halen.

Mensen die in Nederland wonen, maar de taal (nog) niet goed beheersen, hebben een groot probleem. Contact maken met andere Nederlanders en een baan vinden is daardoor lastig. De vrijwilligers van Taal Doet Meer uit Utrecht proberen jong en oud te helpen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Daarnaast zorgen de taallessen ook voor verbinding.