Misdaad

Let op: niet alles is wat het lijkt deze maand, grote oefening in terreurbestrijding

De politie, Koninklijke Marechaussee en Openbaar Ministerie jagen deze maand op ‘terreurverdachten’. Tijdens een georganiseerde klopjacht trainen ze om de dreiging van een aanslag te voorkomen of verdachten van een terreurdaad met extreem geweld op te pakken.

“We houden een realistische oefening, dat betekent dat er veel collega’s worden ingeschakeld om ons te helpen, bijvoorbeeld in de vorm van slachtoffer. Maar we willen natuurlijk voorkomen dat alle collega’s al weten hoe de oefening in elkaar zit. Dus we houden het grotendeels als een verrassing”, zegt Jannine van den Berg, chef van de Landelijke Eenheid van de politie. Waar en wanneer wordt geoefend, is ook voor de deelnemers onbekend om het zo realistisch mogelijk te laten lijken. Zo worden locaties speciaal aangekleed en worden acteurs ingezet.

Vooral buiten het zicht

Voor het grote publiek vindt het grootste deel van oefening buiten het zicht plaats. “Het is vooral gericht op het opsporingsproces achter de schermen”, laat een woordvoerder van de politie weten. Toch worden ook acties buiten gehouden. Die vinden vooral plaats op afgesloten terreinen. Maar het is mogelijk dat mensen op straat toch iets merken van de grote klopjacht. “Daarom hebben we de oefening toch bekend gemaakt”, aldus de politie.

Oefening om terreur te neutraliseren

“We investeren sterk in de voorbereiding op onze gezamenlijke inzet bij een aanslag of een dreiging daarvan”, zegt Van den Berg. “Want juist van politiemensen wordt verwacht dat zij op zo’n moment optreden en een stap naar voren zetten. Samen met onze partners blijven we aandacht besteden aan scholing, training en de fysieke en mentale weerbaarheid van onze medewerkers.” Het afgelopen half jaar is door de politie speciaal getraind om een klopjacht rond terreur tot een goed einde te brengen.

Aan de oefening doen verschillende diensten van de politie mee, waaronder recherche, forensische opsporing, de Dienst Speciale Interventies en observatieteams. Ook eenheden van de Marechaussee trainen mee, net als medewerkers van het OM.

De oefening heeft de codenaam Sigil, dat betekent zegel in het Latijn. Maandag is de eerste oefendag. De training vindt verder nog plaats op verschillende data in november.