Gezondheid

Griepgolf houdt aan, vooral veel kleine kinderen de dupe

De griepgolf, waar veel Nederlanders sinds half december last van hebben, houdt aan. Huisartsen zien vooral veel kleine kinderen met griepachtige verschijnselen, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Volgens het instituut gingen 62 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor waren het er 70. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Lees ook: O jee, het is zover: de griepepidemie is losgebarsten

Naar verwachting is die voorlopig niet voorbij. Gemiddeld duurt zo’n epidemie in Nederland ongeveer negen weken. Vorig jaar hield de griepepidemie twee keer zolang aan. Ook waren er toen opvallend veel ouderen met longontsteking. Veel ziekenhuizen lagen overvol met grieppatiënten. De langste griepepidemie die in de boeken staat was in 2014/2015 en duurde liefst 21 weken.

Lees ook: Hèhè, eindelijk: griepepidemie na 20 weken officieel voorbij

De nieuwste cijfers van Nivel zijn gecorrigeerd voor de kerstdagen, waarin huisartspraktijken gesloten waren.

Bij griep niet altijd naar de huisarts

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Lang niet iedereen die griep heeft gaat naar de huisarts, maar de methode geeft wel een beeld en maakt vergelijkingen met andere jaren mogelijk. Sinds 1970 wordt op deze manier gemeten.

Beeld: Pixabay