112

Zware mishandelingen door groep jongeren Gorinchem: 'Dit kan en mag niet ongestraft blijven'

Grote ophef over beelden van een reeks gewelddadige mishandelingen door een groep jongeren in Gorinchem. Op de beelden, die eind vorige week opdoken, is te zien hoe zeker twee slachtoffers door de groep worden ingesloten en tegen de grond gewerkt. Daarna worden ze geslagen en geschopt.

Larissa Havekes, de moeder van een van de slachtoffers, deelde filmpjes van de mishandeling op haar Facebookpagina. “Dit kan en mag niet ongestraft blijven en Facebook waarom mag dit niet blijven staan”, schrijft ze. Facebook verwijderde eerder beelden van de mishandelingen, omdat ze in strijd zou zijn met de communityrichtlijnen.

Vijf aangiftes

“Dit is de realiteit hoe het er in Nederland aan toe gaat”, schrijft Havekes boven vier opnieuw geüploade filmpjes. “Dit is mijn zoon die samen met zijn twee vrienden ingesloten werden.” De zoon van Larissa heeft inmiddels aangifte gedaan en hij is niet de enige. “We hebben nu vijf aangiftes in behandeling die een link lijken te hebben met deze dadergroep”, meldt de politie donderdag. De slachtoffers zijn allemaal rond de 14 jaar oud.

Ook van de andere mishandelingen zouden volgens de politie filmpjes circuleren. Op basis van die beelden onderzoekt de politie nu welke jongeren uit de groep daadwerkelijk de klappen hebben uitgedeeld. “Er is inmiddels een aantal verdachten in beeld, aanhoudingen volgen,” aldus de politie.

‘Slachtoffers: doe alsjeblieft aangifte’

De mishandelingen worden ook door de politiek sterk veroordeeld. “Met deze beelden uit Gorinchem is het mogelijk dit schorem te vervolgen voor mishandeling met lichamelijk letsel tot gevolg en de juichende omstanders voor openlijke geweldpleging. Slachtoffers: doe alsjeblieft aangifte en claim schade op de daders. Strafblad voor de daders!”, schrijft VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden op Twitter.

PVV-leider Geert Wilders reageerde in een tweet op de beelden van de mishandeling. “Racisme is altijd – ook in voetbalstadions – verschrikkelijk. Maar wat over dit gewelddadig racisme waar een blanke jongen door allochtoon tuig in elkaar wordt gemept?,” vraagt de politicus zich af.

De politie waarschuwt dat het delen van de beelden van de mishandeling confronterend en schadelijk kunnen zijn voor de slachtoffers en hun familie en roept mensen daarom op de filmpjes niet verder te verspreiden en waar mogelijk te verwijderen. De beelden mogen wel naar de politie gestuurd worden voor onderzoek.

Wat staat de daders te wachten?

De daders die schuldig worden bevonden aan mishandeling, zullen waarschijnlijk worden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Volgens juridische websites wordt openlijke geweldpleging altijd in groepsverband gepleegd, waardoor het soms lastig is de juiste personen als dader aan te wijzen.

De maximale straf varieert tussen de 6 en 12 jaar celstraf. In de praktijk worden echter vaak taakstraffen en boetes opgelegd. Volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie zouden de jongeren uit het filmpje met een blanco strafblad kunnen rekenen op een taakstraf van 150 uur.