Misdaad

Gökmen T. mishandelde gevangenisbewaarder weken voor aanslag Utrecht

De verdachte van de aanslag in Utrecht, Gökmen T., blijkt enkele weken voor de terreurdaad een medewerker van de gevangenis te hebben mishandeld waar hij in voorlopige hechtenis zat. Maar die hechtenis werd kort daarop toch geschorst.

Verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus zinspeelt nu op maatregelen. Ook wordt nog gekeken of er signalen waren dat T. mogelijk was geradicaliseerd, al dan niet in de gevangenis. En op welke manier is omgegaan met signalen hierover. Verder gaat het om beslissingen in het verleden, toen de verdachte al regelmatig in aanraking kwam met justitie.

Lees ook: Gökmen T. op 1 juli voor rechter

De nu bekende feiten, zoals ze naar voren komen uit het strafrechtelijk verleden en de behandeling van de lopende strafzaken, geven aanleiding de werking van het justitiële systeem “op een aantal punten nader te evalueren”, meldt Grapperhaus.

Oproep tot aftreden Grapperhaus

PVV-leider Geert Wilders noemt het ongelooflijk dat T. een paar dagen na de mishandeling van een gevangenisbewaarder, toch is vrijgelaten. Op 18 maart schoot T. vier mensen dood. Wilders roept opnieuw op tot het aftreden van Grapperhaus.

Op 8 maart deed de directie aangifte van de mishandeling. T. werd al disciplinair gestraft, maar de minister wil er verder niets over zeggen.

Meerdere aanhoudingen

T. zat sinds begin 2019 opnieuw in voorlopige hechtenis na een aangifte van verkrachting. Die aangifte was in 2017 en toen zat hij al kort in voorlopige hechtenis. In de tussentijd werd hij enkele keren aangehouden, onder meer voor heling en diefstal van een fiets. Hij heeft ieder geval al vanaf zijn 18e levensjaar veel op zijn kerfstok, zoals mishandeling, inbraken, bedreiging en wapenbezit.

ANP