Politiek

Goede doelen verliezen duizenden vaste donateurs, ze vragen méér om verlies op te vangen

Grote goede doelen verliezen in snel tempo hun vaste donateurs. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de fondsenwerving onder de 25 grootste goededoelenorganisaties.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verloor in 2018 63.000 vaste donateurs. Ook bij Unicef, Greenpeace en Oxfam-Novib verdwenen veel mensen die regelmatig doneren.

Vraag om hogere donaties

De opbrengst van de 25 grootste goede doelen was vorig jaar 709 miljoen euro, 2,6 procent minder dan een jaar eerder. De organisaties proberen het verlies aan inkomsten te compenseren door aan de overgebleven leden hogere donaties te vragen. Onder meer het WNF en Amnesty International slaagden daarin.

Lees ook: 18.270 nieuwe donateurs KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding blijft het goede doel dat het meeste geld inzamelt. Vorig jaar kwam er 117 miljoen euro binnen.

Meer donateurs

Er waren ook organisaties die een groei van het aantal vaste donateurs wisten te boeken. Zo kreeg Cliniclowns er een kleine 8.000 donateurs bij. Kleinere toenames waren er ook bij Natuurmonumenten (1.600) en het Liliane Fonds (460).

Het percentage Nederlanders dat elk jaar een vast bedrag overmaakt naar goede doelen daalt al een aantal jaren. Het aantal incidentele gevers neemt daarentegen toe.

ANP