112

Gladheid en kettingbotsingen ontregelen verkeer door heel Nederland

Op de Nederlandse wegen heeft de gladheid donderdagochtend overal in het land gezorgd voor aanrijdingen. Daarbij lijkt vooral sprake te zijn van blikschade. De sneeuwval leidde op de A2 in Limburg tot 20 kilometer file. De spitsstrook is daar afgesloten.

Vooral rond Den Haag waren er veel kop-staartbotsingen en auto’s die door de gladheid van de weg raakten. Op de A12 vab Den Haag richting Utrecht, botsten op de afrit Zoetermeer-Centrum tientallen auto’s op elkaar, meldden de politie en de ANWB.

Onderzoek en bergingswerkzaamheden

“Zeker drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht”, aldus een politiewoordvoerder. De afrit is afgesloten vanwege onderzoek en bergingswerkzaamheden.

Rijkswaterstaat zet bussen in om gestrande automobilisten naar het depot van een bergingsbedrijf in de buurt te brengen. Daar konden ze onder het genot van een bak koffie samen schadeformulieren invullen, vertelt het bergingsbedrijf aan Hart van Nederland.

“Een kettingsbotsing van zulke omvang maken we niet vaak mee”, zegt de woordvoerder van Bergingsbedrijf Vreugdenhil. “Wij bergen alle voertuigen. Alle automobilisten worden bij ons afgezet en krijgen een goede bak koffie.” Op videobeelden is te zien hoe de auto’s met spuitbussen genummerd zijn.

Code geel

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd vanwege kans op gladheid door sneeuw, bevriezing van natte weggedeelten en plaatselijk dichte mist.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om de snelheid aan te passen en afstand te houden. De gladheid is heel plaatselijk. ,,Sinds woensdag 19.00 uur is in het land ruim 5,2 miljoen zout gestrooid”, aldus een woordvoerster. Volgens haar is het overigens niet een heel erg drukke ochtendspits.

In Friesland rijdt het verkeer stapvoets:

Lees ook: Verkeersinformatie: In het hele land geld code geel voor gladheid

Vanwege het winterse weer heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) rijexamens uitgesteld.

ANP
Beeld: Regio15/Jaring Rispens