Gezondheid

Githa (26) stond doodsangsten uit voor noodlanding: 'Ik ben te jong om te sterven'

De 26-jarige Githa van den Broek had net een indrukwekkende reis achter de rug langs verschillende natuurparken in het westen van Amerika. Ze reisde samen met een groep andere jongeren en ging voor het eerst zonder bekenden op vakantie. Maar tijdens de terugreis ging het mis.

“Ik lag te slapen in het vliegtuig, dus ik wist niet direct wat er aan de hand was”, vertelt Githa vanuit haar hotelkamer, geregeld door United Airlines. “Ik zag stewardessen heen en weer rennen en we dachten eerst dat er een passagier ziek was geworden, dat er iemand naar het ziekenhuis moest.”

‘Iedereen in paniek’

Maar toen kwamen ineens de zuurstofmaskers tevoorschijn. “We hoorden van het personeel dat de luchtdruk was weggevallen. Iedereen raakte toen heel erg in paniek. Ik dacht echt bij mezelf: ‘Ik ben veel te jong om te sterven.”’

Lees ook: Cabinedruk valt weg, vliegtuig op weg naar Amsterdam maakt voorzorgslanding

De Boeing 787 van United vloog intussen boven een uitgestrekt Canadees natuurgebied. Vlucht UA968 was 15.20 uur plaatselijke tijd vanuit San Francisco vertrokken. Na ruim vijf uur vliegen besloot het toestel om te keren richting Bangor, Maine.

‘Volgend jaar op vakantie in Nederland’

Daar wacht Githa tot zij en de andere passagiers een vlucht naar Nederland krijgen. “Ik moet toch weer naar Nederland. Maar het eerste wat ik aan de telefoon tegen mijn ouders zei was: ‘dat wordt volgend jaar een fietsvakantie in Nederland.’ Maar aan de andere kant: dit kan iedereen overkomen. Ook als je met een bus of auto gaat.”

Ze is de schrik nog niet helemaal te boven, maar hoopt dat het over een paar weken wel beter is. “Ik wil zo’n reis zeker vaker doen.”

Beeld: Facebook/Githa van den Broek