Sport

Giovanni van Bronckhorst stopt bij Feyenoord

Trainer Giovanni van Bronckhorst stopt na dit seizoen bij Feyenoord. De 43-jarige Rotterdammer heeft de clubleiding laten weten na vier jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Het contract van Van Bronckhorstloopt aan het einde van dit seizoen af. Het was de bedoeling dat de trainer in de loop van februari met de clubleiding zou gaan praten over de toekomst, maar hij heeft nu zelf zijn keuze al gemaakt.

‘Het is goed zo’

”Dat was een hele moeilijke beslissing, want Feyenoord zit in mijn hart. Echter, in mijn carrière heb ik altijd mijn gevoel gevolgd en mijn gevoel zegt nu dat ik dat niet moet doen”, aldus Van Bronckhorst. ”Het is goed zo.”

Onder leiding van de 106-voudig international van Oranje pakte Feyenoord vijf prijzen, met de landstitel in 2017 als hoogtepunt. Van Bronckhorst bezorgde de club waarbij hij zijn eigen voetbalcarrière begon én eindigde, ook twee KNVB-bekers (2016 en 2018) en twee keer de Johan Cruijff Schaal (2017 en 2018).

Hoogte- en dieptepunten

Aan het einde van het seizoen 2014-2015 volgde Van Bronckhorst de ontslagen Fred Rutten op bij Feyenoord. Via de play-offs liep zijn ploeg toen Europees voetbal mis. In zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer incasseerde VanBronckhorst met Feyenoord zeven competitienederlagen op rij, een negatief clubrecord. De Rotterdammers sloten dat seizoen wel positief af met winst van de KNVB-beker. Het bleek de opmaat richting de eerste landstitel sinds 1999, een jaar later.

De trainer is dit seizoen met zijn ploeg nog in de race voor de KNVB-beker. Net als vorig seizoen haakte Feyenoord al vroeg af in de titelstrijd. De achterstand op PSV en Ajax, dat zondag naar De Kuip komt voor de Klassieker, bedraagt respectievelijk dertien en elf punten. ”Er is nog veel om dit seizoen voor te strijden”, zegt Van Bronckhorst. ”We moeten Europees voetbal veiligstellen, via de competitie of via het bekertoernooi. Daar heb ik zin in en kijk ik naar uit.”