Lifestyle & Entertainment

Gezichtsherkenning smartphones eenvoudig te omzeilen

Het ontgrendelen van smartphones op basis van gezichtsherkenning is lang niet altijd veilig. De Consumentenbond testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen en maar liefst 42 toestellen blijken met een goede foto te ontgrendelen.

Onder meer telefoons van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) blijken kwetsbaar voor de ‘fotohack’. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst van modellen die met een foto te ontgrendelen zijn. De Consumentenbond adviseert consumenten die één van deze toestellen hebben om alleen een vergrendelingscode of vingerafdrukherkenning te gebruiken.

Niet alle toestellen te foppen

Niet alle modellen van de bovengenoemde merken hebben een zwakke gezichtsherkenningsfunctie. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro laten zich niet om de tuin leiden met een foto.

Bij het instellen van ontgrendeling met gezichtsherkenning tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere ondergrendelingstechnieken. Maar dat de beveiliging zó zwak is, zal niet elke gebruiker aannemen.