112

'Gevaarlijke tbs'er ontsnapt tijdens begeleid verlof uit Gelderse kliniek'

De man die vrijdag uit de Gelderse Pompekliniek is ontsnapt zou de gevaarlijke zedendelinquent, Ronald van Z. uit Harskamp zijn. Dit vertellen bronnen aan de Telegraaf.

De tbs’er zag vrijdag zijn kans schoon om de benen te nemen tijdens begeleid verlof en wist aan zijn begeleiders te ontkomen.

Het Openbaar Ministerie kan dat nog niet bevestigen. Wel wordt er gekeken of de naam en een foto van de man openbaar gemaakt kunnen worden, dit omdat opsporing makkelijker te maken en burgers te beschermen. Er wordt inmiddels met man en macht gezocht naar de ontsnapte man.

‘Groomen’

Van Z. kreeg in 2014 3,5 jaar cel en tbs opgelegd door de rechter voor het misbruiken van jonge meisjes en jongens in de leeftijd van 13  en 14 jaar. Met twee van hen had hij ook daadwerkelijk seks. Daarnaast was de man ook in het bezit van kinderporno.

De man probeerde via het internet in contact te komen met jonge kinderen door zichzelf jonger voor te doen dan hij daadwerkelijk was. Hij wist in een korte tijd elf slachtoffers te maken. Door gebruik te maken van naaktfoto’s van de meisjes kon hij de jongens ervan overtuigen dat zij met een meisje aan het chatten waren.

Het is al de derde ontsnapping uit de Pompekliniek in korte tijd. Half september wist een veroordeelde pedoseksueel uit Barneveld de benen te nemen. En half augustus wist ook al een tbs uit de kliniek te ontsnappen.

Signalement

Volgens de politie is Van Z. een blanke man die per fiets of te voet onderweg zou zijn. De tbs’er is ongeveer 1.87 meter lang en heeft een fors postuur, donkerblond dun haar en een bril. Op het moment van zijn ontsnapping droeg hij een spijkerbroek en een zwarte jas. De man had mogelijk een rugzak bij zich.