Misdaad

Getuige zag plunderaars winkel in stormen: 'Ze hadden er veel zin in'

De plunderende jongens bij de JD Sports in Amsterdam-Zuidoost ging het voornamelijk om de volgers op social media. “Mensen dachten dat het ergens anders mee te maken had, maar het ging ze gewoon om de views. Binnen een halfuur stond het op Snapchat”, zegt een getuige tegen Hart van Nederland.

Volgens de getuige, die anoniem wil blijven, was de sfeer onder de plunderaars goed, vlak voor ze naar binnen stormde bij sportkledingzaak JD Sports. “Ze hadden er veel zin in. Ze kwamen niet over alsof ze echt iemand zouden steken of wat ze ook bij zich hadden. Ze waren er enthousiast over. Ze waren alleen gericht op de winkel, op de kleding en verder niks.”

‘Goed over nagedacht’

“Uit het niets stonden ze op en ik dacht dat ze zouden gaan vechten”, zegt de vrouw. Maar niets was minder waar. “De hele groep ging in één keer naar binnen. Twee hebben er dingen gepakt, die zijn weggerend. Matties er achteraan en ze waren gewoon weer weg. Ze splitsten zichzelf ook op, ze hebben er goed over nagedacht.”

Lees ook: Met handen vol sportkleding de winkel uit: politie onderzoekt plundering

De jongens zouden allemaal jonger dan 18 zijn geweest. “Het was een klein mannetje. Maar het stapeltje kleding dat hij bij zich had was nog groter dan hem.” Ook droegen ze dezelfde kleding. “Ze droegen allemaal zwart. Allemaal hoodies op. Niet alleen buitenlandse jongens, het was gemixt.”

Er zijn nog geen daders opgepakt. Vanavond werd er een tweede kledingwinkel geplunderd in het centrum van Amsterdam. Daar zijn twee verdachten aangehouden door de politie.