Politiek

Gemeente Den Haag maakt miljoenen over aan daklozen en criminelen

Ambtenaren van de gemeente Den Haag hebben geblunderd door per ongeluk 2,5 miljoen euro over te maken naar daklozen, verslaafden en criminelen.

Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

Honderdmaal

Hagenaars die hadden meegedaan aan een proefplaatsing bij een werkgever zouden daarvoor een premie ontvangen, maar dat bedrag werd donderdag bij vergissing honderdmaal zo hoog uitgekeerd. Per persoon kregen ze tussen 30.000 en 150.000 euro op hun rekening gestort.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan de gang van zaken te betreuren. ”We hebben direct actie ondernomen om de bedragen terug te vorderen. Degenen aan wie de foutieve betalingen zijn verricht, zijn inmiddels benaderd.”

Paniek

Volgens een betrokkene was de paniek groot na het ontdekken van de fout. De gemeentezegsman kon vrijdag niet aangeven hoeveel geld mogelijk is verdwenen. Hij laat weten dat wordt onderzocht hoe de fout heeft kunnen gebeuren.

Deurwaarders

In 2013 gebeurde iets soortgelijks in Amsterdam. Daar kregen ruim 9000 minima door een fout van de Amsterdamse belastingdienst bij het overmaken van de woonkostenbijdrage duizenden euro’s meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was.

Er werd in de hoofdstad 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Ook deze mensen moesten het teveel betaalde geld teruggeven. Maar veel mensen wilden dat niet en de gemeente moest in sommige gevallen uiteindelijk deurwaarders inzetten om het geld te krijgen.